School for disabled childen in Albolote

School for disabled childen in Albolote

Project: School for disabled childen in Albolote

Location:  Albolote, Granada

Team: Joaquín Aramburu Maqua, Izabela Wieczorek  y José Luis Gómez de Tomás

Client: Caja Granada

Date: 01/01/2005

Description: 

This project is for a building for teaching deaf children. The main characteristics are: maximum versatility; possibility of alternative uses; maximum quality and singularity; ease and minimum cost of maintenance.

The main body is a large semi-underground platform with a green roof, with openings to internal gardens and topped with small, low volumes. This arrangement and the choice of materials for the outside surfaces help the building blend in with its surroundings, to the extent that most of the built volume “disappears” visually. The lounge areas and passages are dynamic and flow alongside the openings containing the internal gardens and create a ground plan in a tree shape. The complex functions can thus be organised by individualising the areas for different uses both spatially and functionally. Users perceive the space as being much larger than it actually is because of the transparent walls to the internal gardens, perspective and vanishing points leading to the outside landscape. Light plays an essential role in these spaces, creating contrasts, shading and backlighting effects.

Considering the objectives of quality and singularity of the building, the use of technology is proposed to achieve environmental sustainability and low-cost maintenance for the future. It involve both active and passive bioclimatic strategies, and careful use of materials and vegetation. The plot’s exterior spaces are considered from a landscaping and functional point of view. The plot perimeter has a slope planted with climbers and shrubs to mitigate the visual effect and with prickly pears (Opuntia maxima) to serve as a barrier.

The playgrounds are structured in areas for different activities – rubber-floored play areas, high-mobility areas with a flattened earth floor and areas with vegetation. The garden areas will be fitted with connections for watering the vegetation when required.

The external car park area, the forecourt and the footpaths will be lit with low mushroom-type light fittings or beacons.