National Assembly of Nigeria Medical Centre

National Assembly of Nigeria Medical Centre

Project: National Assembly Medical Centre and Specialist Doctors’ Accomodation in Abuja (NG)

Location: Abuja, Nigeria

Team: Luis González Sterling, Isabel Aranda Yáguez, Julio Domínguez Nevado, José Luis Gómez de Tomas, Francisco Botella y Antonio Aramburu Gimeno

Client: EDUCTRADE

Date: 07/09/2013

Description:

At less than 4,000 m2, the modest size of the lot, combined with the built surface area required, imposes significant demands on the design. It requires a very compact solution with a volume that is continuous with the lateral boundaries, leaving setbacks on only two sides, facing each of the two streets and, covered at first floor level, the access for emergency vehicles on one side and vehicle access to the basements for deliveries and parking on the other side.

This volume, which formally functions as a plinth for the upper volume, consists of four levels above ground and one below ground, and houses the whole the medical and surgical programme. Under the first basement, intended for logistics and service equipment, the provision of one or more further basements for vehicle parking is proposed.

Built over this plinth or base volume there rises a second volume with a smaller floor area, which seems to float above the lower one thanks to a floor with recessed frontages inserted between the two volumes and intended for air-conditioning equipment.

This second volume has a square floor plan, consists of five levels, all intended for inpatient wards.

The total height of the building is thus ten (10) above-ground floors on the façade giving on to Main Road, from which the building will be set back fourteen (14) metres, and five (5) floors facing the other road, from which a setback of four (4) metres has been included in the design.

The highly compact lower volume requires the inclusion of two large central patios, with the one to the north enclosed with a curtain wall on floors 1, 2 y and 3 and roofed with a large skylight at the level of the third-floor ceiling. This patio continues unroofed at the level of the volume containing the inpatient wards.

A group of four smaller patio located in the wings of the plinth provide natural light and ventilation to the rest of the functional programme of the lower volume.

The double-skin façade solution used for the inpatient ward block ensures correct technical functioning with control of solar gain and passive cooling thanks to the chimney effect.